Djupa knäböj och snabbt distanspass

Sitter och pustar ut efter dagens distanspass på 16 km. Förr skulle jag kallat det ett långpass men numera känns det inte så långt.

De senaste tre helgerna har upplägget var detsamma: andra halvan ska gå snabbare än den första, farten i sig oviktig. 

För två veckor sedan var farterna 5:44 -> 5:14 och förra veckan 5:39 -> 5:08. Idag var jag helt iställd på att höja tempot ganska rejält. Om tre veckor är det Premiärmilen och ska den gå i 4:29-fart i snitt så kan jag inte hålla på och lusa runt. Om två veckor ska jag dessutom springa Två sjöar runt, 16.7 km, och där har jag en tid att mosa, 1:26 eller vad det nu blev (5:07-snitt). Till dagens plan fanns det även en liten twist: sista 3 skulle gå på högst 14 min (4:40-fart). Mycket siffror blir det!

Så, halv 10 sprang jag iväg. Hade ingen direkt plan mer än att det skulle kännas avslappnat och att jag inte skulle vara rädd för farten. Jag märkte efter ett par kilometer att 5:10 var perfekt så jag bestämde mig för att ligga på det första halvan. Inga problem. När jag började närma mig 8 fick jag idén att istället för att köra sista 3 i 4:40-fart skulle jag köra andra halvan i det tempot. Så när klockan slog över drog jag på. Och det kändes riktigt bra. Det enda som krånglade till det lite var underlaget som bitvis var rena isgatan. När jag kom hem och stoppade klockan hade sista 8 gått i 4:39 – mission accomplished!

Benen kändes riktigt stunsiga idag. Kan det ha varit styrketräningen igår? För jag bestämde mig för att ändra form på mina knäböjar och köra riktigt djupa, det man brukar kalla ATG, Ass To Grass. Frontböjarna gick bra på 50 kg även om en stång mot strupen inte är så skönt men back squat på samma vikt och nästan samma djup var knepiga. Jag vet inte vad det är men jag har nåt mentalt hinder mot vanliga knäböj, trots safety bars.

Hursomhelst, nu blir det frontböjar ett tar framöver – de är riktigt skojiga!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s