Intervaller utan tidsuppfattning

Det börjar bli fullt i min kalender så jag får anpassa träningen efter den tid som finns tillgänglig mellan jobb, styrelsemöten, tandläkarbesök, fotbollsmatcher, you name it. Veckans långa intervaller körde 05:30 imorse. Inte den tid jag föredrar att springa. Men det där är lite konstigt. Jag kör gärna på SATS löpband en timme senare, men att springa ute den tiden är i det närmaste öken. Vilket är helt ologiskt. Det är vackert med soluppgång, det var fåglar som kvittrade och det var ganska varmt. Varför föredrar jag ett varmt gym?

Hursomhelst, jag visste inte vad ”långa intervaller” skulle betyda men hade nån idé om 4×2000 meter. Mejlade Lennart och frågade vad han tyckte och han föreslog precis det, progressivt. 4:30-4:25-4:20-4:15 med möjlighet att sänka farten i slutet om det blev för jobbigt.

Igår kväll var jag peppad. När klockan ringde klockan 5 var jag mest sugen på att snooza och började planera om hela veckan….men tog mig samman och smög upp.

Jag vet inte vad det är för fel på min GPS men när jag kör intervaller ser jag aldrig hur fort det går, bara hur mycket det är kvar. Så också denna gång. Så jag tänkte att det kanske är bra att bara springa och se vad det ger. Värmde upp en kilometer, knappade lite på klockan och drog iväg. Tänkte mig en en stor cirkel, istället för 2 km åt ett håll och sedan tillbaks.

Första 2 kändes bra, förmodligen för att det var i det närmaste platt. Vilade 1 minut. Andra kilometern var också ganska platt men nu började jag känna att tempot kanske hade varit något högt. Den tredje kilometern blev därför lite seg, samtidigt som det är var uppför. Sista 2 gick väl av bara farten samtidigt som den avslutades nedför och platt.

Jaha, då var det bara att kolla farterna: 4:27 – 4:17 – 4:29 – 4:18. Hmm. Vad kallas detta? Prodegressiva intervaller? Att tiderna skiljer sig pga skiftade lutning är väl en sak men jag trodde faktiskt att det gick snabbare överlag, även om intervall 2 och 4 är helt ok. 1:an och 3:an, framförallt 1:an, är jag lite besviken över dock. 1:35 på halvmaran är 4:30-fart. En 2 km-intervall måste gå betydligt snabbare än så…..

Nu blir det vila fram till torsdag då progressiv distans är planerad!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s