Från kaos till ordning

Jag vet inte om jag är ett kontrollfreak. Kanske. Jag hatar iallafall att inte ligga i fas med saker. Att lämna ett stökigt kök och behöva ta tag i det när barnen är hungriga efter skolan. Eller behöva gå in och köpa diskmedel och mjölk med alla barnen (vilket brukar funka bra) och komma ut med mjölk och andra grejer men inget diskmedel. Att vakna på morgonen och ha glömt att någon skulle ha matsäck. Alltså, det är inte matsäcken i sig som är problemet, det går alltid att bre en macka utan det är känslan av att inte vara ”on top of it” som jag inte kan med.

Tidigare i veckan var det så. Jag var trött och i ofas. Varje liten motgång ger adrenalinpåslag och jag blir vresig och irriterad på oviktiga saker. Jag kommer vanligtvis iväg i god tid när barnen ska lämnas så det finns faktiskt utrymme till att hjälpa till med en sko eller whatever, men när jag hamnat i de där lägena kan jag inte tänka klart utan stressar på barnen.

Och när jag hamnat helt snett finns ingen riktigt tid för återhämtning heller. Eller träning. Eller fel…..det finns ingen ro. När träning gör som mest nytta blir jag stressad av bara tanken. Då måste jag ta kontrollen. Och det var precis vad vi gjorde i fredags när jag höll på att bryta ihop. Vi gjorde veckoschemat för veckan som kommer så det finns nedskrivet när gympapåsar ska packas och matsäck ska köpas. Jag tog mitt rehabprogram som jag fått och planerade in när jag ska göra vad. Under veckan som kommer är jag ensam med barnen 4 dagar så det finns inte tid för något SATS-besök men jag kan göra annat hemma. Jag gjorde middagsplanering och köpte mat. Och diskmedel. Nu är jag i fas.

Och vad gäller träningen har jag också bestämt att det är rehab som gäller nu, först och främst. Jag ska göra övningarna, ca 30 minuter, fem gånger i veckan i 3-4 veckor. Och det ska bli gjort. Det är prio 1. Även om det blir klockan 22 på kvällen. Hinner jag inte köra räckhäv må det vara hänt men mitt lår måste komma på banan igen så jag kan springa.

Att ha en plan framåt, vad gäller träning, skolväskor, middagsmat……osv osv kanske inte är jättesexigt men för mig betyder det väldigt mycket för min mentala hälsa och förmåga till spontanitet. Kontrollfreak? Ja, kanske då. 

 

 

Annonser

1 thought on “Från kaos till ordning

  1. Vet precis. Har just känt exakt likadant. När sedan hela hemmet vände upp och ner inför tapetsering förra veckan, ja, då tog orken slut. Sånt är skitjobbigt när det känns som att en har noll koll. Nu har jag andats och är jag mer på banan. Otroligt skönt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s